Doc.gr
Posted: Thursday, 08 June 2017
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ
 ΠΟΔΙΑΤΡΙΚΗ - ΠΟΔΟΛΟΓΙΑ                                                                                                                    
Ο όρος Ποδιατρική-Ποδολογία περιγράφει την εξειδίκευση στο συγκεκριμένο  τομέα της υγείας των ποδιών,  αλλά και την άδεια λειτουργίας ενός νόμιμου χώρου κατάλληλα εξοπλισμένου. Αυτά, θα πρέπει να είναι  το πρώτο κριτήριο  για όσους  επιλέγουν κάποιον ειδικό  για θεραπεία και αποκατάσταση προβλημάτων  των κάτω άκρων!
Αυτό τονίζει ο Ελληνικός σύλλογος Ποδιάτρων - Ποδολόγων με αφορμή  «αμφιλεγόμενους» επαγγελματίες με γνώσεις ολιγόωρων σεμιναρίων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, χωρίς σχετική άδεια λειτουργίας, εκμεταλευόμενοι το νομικό κενό που υπάρχει και σύμφωνα με το.... « ο,τι δηλώσεις .........είσαι».

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν παρασυρθεί απο παραπλανητικούς τίτλους όπως : Θεραπευτικό πεντικιούρ ή ιατρικό πεντικιούρ ή ορθοπεδικό πεντικιούρ, θεραπεία κάλων, μυκητιάσεις ,φροντίδα διαβητικού ποδιού, ποδοθεραπεία κά!

Η Ποδιατρική-ποδολογία δεν είναι πεντικιούρ που αφορά μόνο τον καλλωπισμό.

Ο ποδολόγος ασχολείται με την φροντίδα των ποδιών, αντιμετωπίζει προβλήματα και διαπιστώνει παθολογικές αλλαγές, οι οποίες απαιτούν ιατρική θεραπεία και λειτουργεί σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία αποστείρωσης, θεραπείας και αποκατάστασης. Για τον λόγο αυτό, μπορεί και παρέχει εξειδικευμένη και εξατομικευμένη φροντίδα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου (διαβητικούς, ψωριασικούς, αιμοροφιλικούς, ρευματοπαθείς) με σύγχρονες τεχνικές φροντίδας, σε μορφή συνεδρίας ή συστηματικής θεραπείας.

Ο ποδίατρος-ποδολόγος θα προβεί στην κλινική εξέταση του άκρου ποδός, παρατηρώντας τυχόν οστικές, δερματικές, ονυχικές και άλλες ανωμαλίες που ενδεχομένως έχουν εκδηλωθεί. Θα ελέγξει την κατάσταση του δέρματος, την αισθαντικότητά τους, το εύρος κίνησης των αρθρώσεων και των δακτύλων και πολλούς άλλους παράγοντες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την υγιεινή και για την ορθή λειτουργία των ποδιών.
Η συλλογή όλων των προαναφερθέντων πληροφοριών δίνει την δυνατότητα στον ποδίατρο-ποδολόγο να διαγνώσει το πρόβλημα  και αμέσως μετά, να οργανώσει το πλάνο της θεραπείας.
                                                                                                                                           
Σε περιπτώσεις που εκφεύγουν της ειδικοτητάς του, ο ασθενής έχει την υπεύθυνη δερματολογική και ορθοπεδική καθοδήγηση για την σωστή αντιμετώπιση των παθησεών του.
 Έτσι λειτουργεί σαν σύνδεσμος μεταξύ ασθενούς, ιατρού, κατασκευαστού ορθοπεδικών υποδημάτων ή ακόμη και φυσιοθεραπευτών. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε το τι σημαίνουν τα πόδια μας, και οτι θέλουν την κατάλληλη φροντίδα  και προσοχή, τόσο από εμάς τους ίδιους, όσο και απο τους επαγγελματίες υγείας.
Εκτός από τα προληπτικά μέτρα, ο ποδολόγος είναι υπεύθυνος για μια σειρά από εξειδικευμένες μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων των ποδιών.

«Τα προβλήματα από τέτοιου είδους «επαγγελματίες» και τις θεραπείες που παρέχουν είναι πολλά, δεν είναι σπάνια και γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», τονίζει η ποδολόγος Αναστασία Μάνουλα, μέλος του Ελληνικού συλλόγου Ποδιάτρων-Ποδολόγων και προσθέτει.

«Προσοχή λοιπόν , γιατί αρκετές φορές ιδιαίτερα στην χώρα μας , απο την σωστή ενημέρωση  (που δεν υπάρχει) δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξαπατούνται από μη ειδικούς. Για το λόγο αυτό  η Ποδολογία, αλλά και η εξειδίκευση στον συγκεκριμένο  τομέα, θα πρέπει να είναι  το πρώτο κριτήριο  για όσους  επιλέγουν κάποιον ειδικό  για  θεραπεία των ποδιών τους!»
.
Οι  μαρτυρίες, αλλά και στοιχεία στο διαδίκτυο, τα οποία ισχύουν σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποιούνται « θεραπείες» ακόμη και σε διαβητικούς απο nail and makeup artists, πεντικιουρίστες σε κομμωτήρια με δήθεν γνώσεις σεμιναρίων θεραπείας διαβητικού ποδιού στα make art Academies ή όπως αλλιώς ονομάζονται, χωρίς να είναι κάτοχοι έστω και ενός τυπικού αναγνωρισμένου ακαδημαικού τίτλου σπουδών, αλλά μιας απλής βεβαίωσης.

Αυτού του είδους οι επαγγελματίες δεν έχουν τις απαιτούμενες πιστοποιημένες γνώσεις, ή την εμπειρία στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων και μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία των πολιτών.
Δεν είναι λίγα τα περιστατικά μετάδοσης λοιμώξεων απο μη αποστειρωμένα εργαλεία και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες όπως οι διαβητικοί, που μπορεί να καταλήξουν ακόμη και σε ακρωτηριασμό.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ  ΠΟΔΙΑΤΡΟΥ- ΠΟΔΟΛΟΓΟΥ 
  
Τα κριτήρια με τα οποία  πρέπει  να επιλέγουμε το Ποδίατρο-Ποδολόγο, ο οποίος  θα εκτελέσει μια θεραπεία, σύμφωνα με την  Ποδολόγο Αναστασία Μάνουλα  είναι να : 

  • Έχει την ειδικότητα του Ποδιάτρου-Ποδολόγου απο ανεγνωρισμένες σχολές με ανάλογο κύκλο σπουδών
  •  Διαθέτει   άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, να  είναι μέλος του οικείου συλλόγου με έλεγχο και έγκριση των σπουδών και πτυχίων απο την νομική υπηρεσία του συλλόγου
  • Διαθέτει άδεια λειτουργίας ο χώρος. 
  • Διαθέτει σύστημα απολύμανσης με εγκεκριμένα υγρά και ιατρικό κλίβανο για αποστείρωση των εργαλείων που χρησιμοποιεί
  •  Υπάρχουν  συστάσεις από ικανοποιημένους ασθενείς, οι οποίοι να πιστοποιούν την επαγγελματική του εξειδίκευση και εμπειρία, έφ΄οσον απαιτηθεί 
  • Συνεργάζεται με αξιόπιστες εταιρείες σε εξειδικευμένα προιόντα  ή μηχανήματα, τα οποία θα πρέπει να είναι εγκεκριμμένα και κατάλληλα για την υγεία των ποδιών.
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ 
                                                                                                                                            
Ο σακχαρώδης διαβήτης, οι αθλητικές δραστηριιότητες,  οι έντονοι επαγγελματικοί  ρυθμοί έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους (γυναίκες κι άνδρες) να  αναζητούν κάποια εξειδικευμένη θεραπεία. Κι αυτό γιατί επιθυμούν να:

  • Προλάβουν την εξέλιξη σε χειρότερα και περισσότερο επώδυνα προβλήματα των ποδιών ·   
  • Συνεχίσουν την καθημερινότητα, τις αθλητικές ή επαγγελματικές δραστηριοτητές τους ·   
  • Έχουν σωστή καθοδήγηση στην αντιμετώπιση δερματικών ή ορθοπεδικών και άλλων προβλημάτων που χρήζουν περαιτέρω ιατρικής παρακολούθησης.                                                                                                                                                     «Η  σωστή σωστή αξιολόγηση και επιλογή  της κατάλληλης θεραπείας  είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να γίνεται  αποκλειστικά από εκπαιδευμένο  και καταρτισμένο προσωπικό, εξηγεί η ποδολόγος Αναστασία Μάνουλα και προσθέτει :                                                                                                                                     « ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ενημερώνει τον Ποδολόγο  για τα τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, ώστε να καταρτιστεί το κατάλληλο πλάνο θεραπείας που αφορά την παθησή του».                                                                                                                                                                                                       Tο φάσμα στο οποίο ο ποδίατρος μπορεί να επέμβει, προσφέροντας τις υπηρεσίες του, είναι αρκετά μεγάλο. Πιο συγκεκριμένα, ο ποδίατρος ασχολείται με:                                                                                                                                                        
  • Εμβιομηχανική του ποδιού (πλατυποδία, ραιβοποδία, πτώση μεταταρσίων, μεταταρσαλγία, άκανθα πτέρνας) και διόρθωση βάδισης με ειδικά πέλματα, έπειτα από τη λήψη προπλάσματος και πελματογραφήματος                                              
  • Αθλητικές κακώσεις (διάστρεμμα, τενοντίτιδες).
  • Ανισοσκελία (λειτουργική / ανατομική), σκολίωση. 
  • Παιδιατρικές επιπλοκές (πλατυποδία, ραιβοποδία) 
  • Επιπλοκές στο ρευματικό πόδι (γαμψοδαχτυλία, παραμορφώσεις, κότσια) ·  Επιπλοκές νευρολογικής φύσεως στο πόδι (εγκεφαλικό επεισόδιο) 
  • Επιπλοκές στο διαβητικό πόδι (πρόληψη και αντιμετώπιση) 
  • Δερματικές παθήσεις (μυκητιάσεις, μυρμηγκιές) 
  • Παθήσεις νυχιών (ονυχικές μολύνσεις / αλλοιώσεις, ονυχόλυση, πάχυνση νυχιών) ·  Τύλους / κάλους και σκληρότητες δέρματος
ΤΟ  ΚΟΣΤΟΣ  ΤΩΝ  ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ  
                                            .                                     

Το κόστος για τις θεραπείες των ποδιών δεν είναι το κριτήριο και σε αρκετές περιπτώσεις είναι το δόλωμα για την εξαπάτηση  πολλών ανθρώπων, όπως τα
DEALS. Πολλοί  είναι οι παράγοντες που το διαμορφώνουν και γι αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υποψιασμένοι.
Η υγεία των ποδιών  δεν επιδέχεται εκπτώσεις και προσφορές, ούτε θα πρέπει να εξισώνεται με το κόστος ενός πεντικιούρ  καταλήγει η Ποδολόγος Αναστασία Μάνουλα.

Αναστασία Μάνουλα
Πτυχιούχος Ποδολόγος
Μέλος Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων-Ποδολόγων ΑΜ  17
Υπευθυνη του κέντρου Ποδολογίας "ΙΑΣΜΗ Podology"
www.iasmipodology.gr  




  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: