Doc.gr
Posted: Thursday, 24 September 2015
Προσθετική Νυχιών των Ποδιών
H Αναστασία Μάνουλα, Πτυχιούχος Ποδολόγος, Υπεύθυνη του Πρότυπου Κέντρου Ποδολογίας «ΙΑΣΜΗ Podology», εξηγεί για ποιους λόγους εφαρμόζεται η αισθητική και θεραπευτική αποκατάσταση κατεστραμμένου νυχιού (ονυχοπροσθετική).

Τι είναι η προσθετική νυχιών των ποδιών;

Η προσθετική νυχιών είναι μία ασφαλής, μέθοδος αποκατάστασης των κατεστραμμένων νυχιών των ποδιών. Πραγματοποιείται με αντιμυκητιακά προϊόντα και συνιστάται σε οποιοδήποτε πρόβλημα μυκητίασης, τραυματισμού ή δυσμορφίας νυχιών. Η εφαρμογή επιτρέπεται μόνο από Ποδολόγο, ο οποίος προηγουμένως διορθώνει και αποκαθιστά τα αντιαισθητικά νύχια των ασθενών που έχουν επηρεαστεί από χρόνιες παθήσεις ή δυσμορφίες.

Η προσθετική στα νύχια των ποδιών, είναι εξειδικευμένη εργασία που αναλαμβάνει Ποδολόγος, χωρίς την χρήση ακριβών γύψινων μοντέλων.  Το υλικό είναι μη τοξικό, φιλικό προς το δέρμα και το νύχι. Βοηθάει το νύχι να αναπνέει και προστατεύει την κοίτη του από διάφορες μηχανικές επιδράσεις και τραυματισμούς. Τα ενσωματωμένα απολυμαντικά μέσα εμποδίζουν το σχηματισμό φλεγμονών και την ανάπτυξη μυκήτων προστατεύοντας έτσι την ονυχιαία πλάκα. Δημιουργείται ένα αισθητικά άψογα και οπτικά «φυσικό» νύχι, το οποίο αναπτύσσεται μαζί με το φυσικό και μπορεί κανείς να το κόβει, να το λιμάρει, να το περιποιείται και να το βάφει όπως θέλει.

Πότε κρίνεται σκόπιμη η ονυχοπροσθετική;

Η θεραπευτική ή αισθητική προσθετική νυχιών κρίνεται σκόπιμη σε διάφορες περιπτώσεις όπως:
•    Αποκατάσταση των τμημάτων του νυχιού που έχουν απομακρυνθεί μετά από θεραπεία       μυκητίασης
•    Αισθητική και θεραπευτική αποκατάσταση νυχιών με χρόνιες ονυχομυκητιάσεις
•    Μετά από την απομάκρυνση κάλων κάτω από το νύχι
•    Ενίσχυση σε εύθραυστα, ρωγμώδη, λεπτά, ταλαιπωρημένα και πολύ κοντά νύχια που        μεγαλώνουν δύσκολα
•    Σε πολύ κοντά, ή παραμορφωμένα νύχια
•    Μετά από τραυματισμό της κοίτης του νυχιού που κατά συνέπεια μας δίνει δύσμορφο          νύχι
•    Σε μη αντιμετωπίσιμες διαταραχές δυστροφίας νυχιών
•    Μετά από μερική αφαίρεση των νυχιών από οποιαδήποτε λόγο
•    Μετά από μερική αποκόλληση για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του υπόλοιπου νυχιού

Ονυχοπροσθετική για αισθητική αποκατάσταση

Δημιουργείται ένα αισθητικά άψογα και οπτικά «φυσικό» νύχι, σε αντικατάσταση του κατεστραμμένου, το οποίο αναπτύσσεται μαζί με το φυσικό και μπορεί κανείς να το κόβει, να το λιμάρει, να το περιποιείται και να το βάφει όπως θέλει. Το υλικό που χρησιμοποιείτε είναι ανθεκτικό και δεν επηρεάζεται από ακετόνη, βερνίκια νυχιών ή απορρυπαντικά. Αποκαθιστά  την αυτοπεποίθηση και την όμορφη εμφάνιση των ασθενών, μέχρι να ξεπεραστούν οι δύσκολες συνθήκες της περιόδου θεραπείας της μυκητίασης.

Ονυχοπροσθετική για θεραπευτική αποκατάσταση

Σε μερικές περιπτώσεις κρίνετε απαραίτητη η εφαρμογή της ονυχοπλαστικής και η συμπλήρωση των μικρών ή μεγάλων τμημάτων των νυχιών που λείπουν, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά για να αποφεύγεται ο τραυματισμός της κοίτης, που μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον επιμολύνσεις και παραμορφώσεις του δακτύλου. Συνεπώς οι συνεπαγόμενες βλάβες, όπως π.χ. προβλήματα ανάπτυξης του νυχιού λόγω των πρησμένων άκρων του ή σκληρύνσεων στη βάση του νυχιού, αποτρέπονται. Έτσι, το νύχι αναπτύσσεται χωρίς πρόβλημα.

Ιδιότητες υλικού

•    Υλικό απόλυτα συμβατό με νύχια και δέρμα
•    Υλικό με ενσωματωμένους αντιμηκητησιακούς παράγοντες
•    Υλικό που επιτρέπει τη διαμόρφωση για σωστό σχήμα νυχιών
•    Εφαρμόζεται μετά από σχολαστική διαδικασία θεραπευτικού καθαρισμού των νυχιών
•    Ολοκληρωμένη διεργασία με υπεριώδες φως, που ενσωματώνει το υλικό- συνδέει στην        ονυχιαία πλάκα
•    Υλικό εξαιρετικά ισχυρό, αλλά και πολύ ελαστικό, το οποίο δεν εμποδίζει την λειτουργία        του δακτύλου, κατά την  κίνηση του ποδιού
•    Επαναφέρει το νύχι στην αρχική – κανονική εμφάνιση και λειτουργία του

Διαδικασία προσθετικής νυχιών

Τα νύχια καθαρίζονται κατά περίπτωση, με την τεχνική της υγρής φρέζας, ανώδυνα και αναίμακτα. Αφαιρούνται τα πάσχοντα και σαθρά τμήματα του νυχιού, όταν αντιμετωπίζουμε μύκητες ή ονυχογρύπωση  και δημιουργούμε με αντιμυκητησιακό και υποαλλεργικό υλικό, νέο νύχι το οποίο δείχνει φυσικό και όμορφο. Από την πρώτη συνεδρία, θα έχετε μια ρεαλιστική, φυσική όψη ενός νέου νυχιού, στη θέση του κατεστραμμένου νυχιού σας.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να εφαρμοστεί;

Κατά μέσο όρο, η προσθετική νυχιού μαζί με το χρόνο φροντίδας του νυχιού(καθαρισμό λόγω μυκητίασης ή ογκομείωση λόγω δυσμορφίας) εφαρμογής είναι περίπου 40 – 50 λεπτά για το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Ποια η διαφορά ονυχοπροσθετικής από τα τεχνητά νύχια;

Στην ονυχοπροσθετική χρησιμοποιείται ποδιατρικό υλικό, διαφορετικό από τα υλικά των τεχνητών νυχιών, που χρησιμοποιούνται στα κέντρα νυχιών. Είναι ασφαλές υλικό σχεδιασμένο για τα πόδια, απόλυτα συμβατό με δέρμα και νύχια, εύκαμπτο, έχει μεγάλη πρόσφυση, δεν ξεφλουδίζει, με σύσταση όμοια του φυσικού νυχιού, είναι υποαλλεργικό – αντιμυκητησιακό και εφαρμόζεται μόνο από Ποδολόγο μετά από εξειδικευμένη προετοιμασία του πάσχοντος νυχιού.
Σε αντίθεση τα nails tip, το ακρυλικό ή το τζελ που χρησιμοποιούνται για τα τεχνητά νύχια των χεριών, μπορεί να δημιουργήσουν αλλεργικές αντιδράσεις, λόγω της κόλλας που χρησιμοποιείται για την επικόλληση ή λόγω της χημικής σύστασης των υλικών. Ακόμη μπορεί να δημιουργήσουν τραυματικές βλάβες στην κοίτη ή την μήτρα των νυχιών, λόγω της ακαμψίας των υλικών ή να παγιδεύσουν υγρασία εξ΄αιτίας της εφίδρωσης των ποδιών με κίνδυνο ανάπτυξης ψευδομονάδων(μούχλας).

  
Ποιός είναι ο χρόνος επανάληψης των συνεδριών;

Το διάστημα μεταξύ των εφαρμογών ποικίλλει ανάλογα με τον ασθενή και το πόσο εύκολα μεγαλώνουν τα νύχια του. Σε γενικές γραμμές, ο χρόνος μεταξύ των εφαρμογών είναι έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Η προσθετική νυχιού είναι και θεραπεία μυκητίασης;

Δεν είναι μια θεραπεία για την ονυχομυκητίαση. Έχει σχεδιαστεί για αισθητική, προστατευτική, αλλά και λειτουργική αποκατάσταση κατεστραμμένων νυχιών, χωρίς παρενέργειες. Ιδανική λύση κατά την διάρκεια συστηματικής θεραπείας της μυκητίασης. Αποφυγή  δυσλειτουργιών λόγω της δυσμορφίας των νυχιών και αποφυγή παραμόρφωσης,τραυματισμού και μόλυνσης της ονυχιαίας πλάκας.

Επηρεάζονται οι καθημερινές δραστηριότητες;

Η προσθετική νυχιού δεν παρεμποδίζει τις λειτουργίες των δακτύλων κατά την βάδιση και δεν δημιουργεί καμία ενόχληση στα υποδήματα. Άνδρες και γυναίκες, μπορούν να συνεχίσουν τις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητές τους, χωρίς κανένα περιορισμό.

Γιατί εφαρμόζεται μόνο από Ποδολόγο;

Λόγω της ιδιαιτερότητας των παραμορφωμένων, προβληματικών ή προσβεβλημένων από μυκητίαση νυχιών, εφαρμόζεται μόνο από Ποδολόγους με ανάλογες γνώσεις και εμπειρία, μετά από καθαρισμό του προσβεβλημένου νυχιού, με εξειδικευμένη ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική.

Αναστασία Μάνουλα
Πτυχιούχος Ποδολόγος                                                                                                      Μέλος συλλόγου Ποδιάτρων- Ποδολόγων
Πιστοποιημένη Θεραπευτής Ορθονυχίας
Υπεύθυνη του  Κέντρου Ποδολογίας «ΙΑΣΜΗ Podology»
www.iasmipodology.gr 
 

  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: